Svjetska zdravstvena organizacija je ažurirala smjernice o lijekovima koji bi se trebali koristiti u liječenju oboljelih od koronavirusa. Oni savjetuju da se antivirusni lijek Remdesivir ne koristi za liječenje hospitaliziranih, bez obzira na to koliko je teško njihovo stanje.

Ovakva preporuka dolazi mjesec nakon što je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila Remdesivir za liječenje koronavirusne infekcije. Lijek je postao prvi tretman protiv koronavirusa koji je dobio odobrenje FDA, međutim ne i preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Razlog zbog kojeg je WHO oprezna jeste istraživanje koje je u početku ukazivalo na određenu korist ovog lijeka u borbi protiv koronavirusa, ali s više prikupljenih informacija utvrđuje se da nema dovoljno dokaza o njegovoj učinkovitosti.

Preporuka koja je donesena protiv Remdesivira temeljila se na podacima iz četiri nasumična ispitivanja u kojim su sudjelovale 7.333 hospitalizirane osobe s koronavirusom, osobe koje su preživjele COVID i 24 stručnjaka.

"Činjenica da je ovaj antivirusni tretman pokazao određenu korist u nekim slučajevima je bila dovoljna da ga ljudi počnu koristiti jer nemamo dovoljno alata za borbu protiv novog virusa, ali smatram da će Remdesivir uskoro biti zamijenjen novim tretmanom", rekla je Amesh Adalja, naučnica iz Johns Hopkins centra.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok