Pojedini znanstvenici tvrde da cjepivo protiv koronavirusa neće značiti i kraj pandemije.

Problematizirajući pitanje efikasnosti cjepiva naglasili su da se ono odnosi na zaštitu od bolesti COVID-19, ali ne nužno od infekcije virusom. Osobama koje su sudjelovale u testiranju Pfizerova/BioNTechova i Modernina cjepiva su nasumično davana cjepiva ili placebo, a zatim je od njih traženo da prijave imaju li simptome koronavirusa kao što su temperatura, kašalj, otežano disanje ili bolovi u mišićima.

Nakon toga su istraživači odlučivali hoće li ih ponovo testirati. Za one kojima je rezultat testiranja bio pozitivan smatralo se da imaju koronavirus. Potom su istraživači usporedili broj onih među njima koji su dobili cjepivo i onih koji su dobili placebo. Utvrđivanje učinkovitosti je značilo utvrđivanje toga jesu li se kod njih razvili izraženiji simptomi koronavirusa.

To znači da osobe koje su cijepljene nisu nužno imune na zarazu, ali je vjerojatno da će imati manje simptoma od onih koji nisu cijepljeni.

Međutim, smatra se da je i takvo cjepivo značajno jer će biti manji broj ljudi koji će se morati zbrinjavati u bolnici. Samim tim više će biti onih koji se mogu oporaviti kod kuće, pa će pritisak na zdravstveni sustav biti manji. Za posljedicu će to imati bolju kontrolu pandemije.

Dok ne bude poznato više detalja o cjepivu bit će nužno ponašati se u skladu s postojećim mjerama zaštite, a to su nošenje zaštitnih maski, fizička distanca i izbjegavanje okupljanja. Očekuje se i podatak o tome hoće li cijepljeni i oni koji ne razviju simptome moći širiti virus na druge.

Pretpostavlja se da spomenute tvrtke neće moći proizvesti dovoljan broj doza cjepiva za potražnju u ovoj godini. Izgledno je da će se kolektivni imunitet moći steći tijekom sljedeće godine, piše magazin Time.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok