Izvršni direktor tvrtke Pfizer Albert Bourla rekao je u srijedu da je uvjeren da će do kraja 2021. svijet proizvesti više doza cjepiva nego što je potrebno u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Britanija u srijedu odobrila cjepivo Pfizera i njihovog njemačkog biotehnološkog partnera BioNTecha. Kompanije tvrde da je njihovo cjepivo učinkovito 95 posto.

- Osjećam se vrlo ugodno jer ćemo do kraja 2021. imati više doza nego što nam je potrebno, rekao je Bourla na virtualnoj konferenciji u Ateni.

- Činimo sve što možemo kako bismo povećali proizvodni kapacitet (...) moramo ga povećati u sljedećih nekoliko mjeseci, dodao je.

Britanska agencija za kontrolu lijekova i zdravstvenih proizvoda (MHRA) izdala je odobrenje za hitnu uporabu cjepiva samo 23 dana nakon što je Pfizer objavio rezultate završne faze kliničkog ispitivanja. Britanija kreće s cijepljenjem sljedeći tjedan.

Američki i EU regulatori provjeravaju isto cjepivo, ali ga nisu još odobrili.

Bourla je rekao da vlade u međuvremenu ne bi trebale popuštati s ostalim mjerama.

- Mislim da je važno koristiti cjepivo kao jedan alat, rekao je Bourla i dodao da će ono "bez sumnje" biti najučinkovitije i najtrajnije.

- Vrijeme za povratak normalnom nije daleko, ali zasigurno nije sada, dodao je.

Bourla, Grk po nacionalnosti, govorio je na okruglom stolu američko-helenske gospodarske komore na kojemu je sudjelovao i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

- Vlade se trebaju kretati na vrlo strateški način i trebaju slušati svoje stručnjake, rekao je Bourla. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok