Česi su se u četvrtak, u sklopu popuštanja mjera uoči Božića vratili u barove, restorane i trgovine prvi put od listopada.

Nakon što su se tjednima boriil protiv jedne od najgorih lokalnih epidemija koronavirusa i unatoč strahovima da bi je otvaranje moglo ponovno razbuktati, Česi su pohrlili u trgovine, frizerke salone, restorane i kafiće, uz ograničenje broja ljudi, prenosi Hina.

"Ovo je velika stvar i mislim da pridonosi božićnoj atmosferi", rekla je Marcela Judlova koja je obavila kupnju na središnjem praškom trgu.

Dnevne infekcije, međutim, i dalje se broje u tisućama, a stopa smrtnosti još uvijek je jedna od najvećih u Europu.

Susjedne zemlje zasad ostaju zatvorene. Njemačka je u srijedu najavila da će produžiti mjere, uključujući zatvaranje restorana do 10. siječnja 2020.

"Ovo smo čekali dva mjeseca", kaže sveučilišni profesor Jan Koci koji je s kolegama bio u pubu u Pragu. "Popili smo jedno pivo za ručak i još tri poslije".

Havel Parkan, vlasnik bara Jericho u Pragu, rekao je da je pun u iduća dva dana, veliko olakšanje nakon što mu je promet prošlog mjeseca pao 80 posto.

Za trgovine odjeće poput Alpine Pro ponovno otvaranje pruža tračak nade da bi nešto ipak moglo biti od blagdanske sezone.

"Bilo je apsolutno katastrofalno, jer smo bili zatvoreni 40 dana i bez ikakvih prihoda", izjavio je vlasnik Vaclav Hrbek.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok