Njemačka bi mogla pooštriti mjere u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, izjavio je ministar zdravstva Jens Spahn dok ta najnaseljenija država Europske unije pokušava smanjiti broj novih zaraza.

"Kratkoročni i sveobuhvatni pristup kako bi se stvarno napravila razlika vjerojatno je uspješniji. Ako ne dođemo tamo sljedeći tjedan ili dva tjedna prije Božića, morat ćemo to razmotriti", rekao je Spahn javnoj TV postaji Phoenix u izjavi objavljenoj u ponedjeljak kasno navečer.

Spahn nije isključio mjere zatvaranja koje bi pogodile trgovce, dodala je televizijska postaja.

Njemačka je uvela djelomično zatvaranje početkom studenoga i zabranila je rad restorana, kafića i kulturnih institucija. Trgovine i škole ostale su otvorene.

Politički čelnici smatraju da su ograničenja spriječila daljnji eksponencijalni rast novih zaraza, ali nisu zaustavila širenje bolesti.

Njemačka je izvijestila o 487 umrlih od posljedica covida-19 u jednome danu prošli tjedan, što je najveći broj u toj zemlji od početka pandemije.

Njemačka vlada i države raspravljat će o oštrijim mjerama ovaj tjedan, izvijestila je u utorak televizijska mreža RBB prenoseći izjavu premijera Brandenburga Dietmara Woidkea.

Woidke je izjavio da će državni premijeri razmijeniti mišljenja prije sastanka sa saveznom vladom.

Kancelarka Angela Merkel rekla je stranačkim kolegama u ponedjeljak da postojeće mjere djelomičnog zatvaranja koje su na sanzi u zemlji neće biti dovoljne, kazali su sudionici sastanka. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok