Prof. dr. sc. Pero Lučin, dr. med. s Medicinskog fakulteta u Rijeci kazao je u Dnevniku HTV-a kako je potrebno prekinuti širenje virusa, a to je moguće prekidanjem migracija i kontakata među ljudima, a naročito mlađe populacije.

Kazao je kako treba iskoristiti vrijeme praznika te smanjiti kontakte i samim time i širenje virusa.

Prof. Lučin smatra kako je potrebna opća mobilizacija u borbi s virusom, jer još uvijek veliki broj ljudi ne vjeruje da je COVID-19 opasan virus.

Naglasio je da cijepljenje ima primarnu ulogu da zaustavi pandemiju.

- Cijepljenje neće tako brzo niti lako iskorijeniti virus, ali prvo ga je potrebno zaustaviti. Radi se o jednom velikom procesu i poslu koji je logistički vrlo zahtjevan. Treba početi i rizičnim skupinama, a napravljeni su planovi koji su dobri, naglasio je.

Profesor je dodao kako ne treba očekivati da će se prekinuti širenje virusa unutar mjesec dana. Istaknuo je kao će borba s koronavirusom trajati i u vrijeme proljeća, a relaksacija će slijediti tek na jesen.

Lučin je poručio kako treba vršiti edukaciju na ljude glede cjepiva, te koje se nuspojave mogu pojaviti. Kazao je da se što veći broj osoba treba cijepiti, naročito oni koji su izloženi ili sami infekciji ili koji mogu prenijeti infekciju na druge.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok