Novi soj koronavirusa koji cirkulira Južnom Afrikom sada se počeo pojavljivati i u drugim zemljama. Znanstvenici stoga užurbano izučavaju koji su njegovi rizici i koliko je opasan za ljude.

Na početku je važno istaknuti da svi virusi mutiraju, uključujući i koronavirus koji prouzrokuje bolest COVID-19, piše BBC. Prenosi Večernji.hr.

Što znači mutacija virusa?

Male genetske promjene virusa događaju se dok se on multiplicira i napreduje. Većina ovih promjena prolazi bez velikih posljedica, ali nekoliko njih može biti čak štetno i za preživljavanje virusa, dok druge promjene mogu biti infektivnije i opasnije za domaćina, odnosno čovjeka.

Trenutno postoje brojne verzije koronavirusa koje cirkuliraju svijetom, ali briga znanstvenika usmjerena je na mali broj mutacija. Jedna od njih je južnoafrička varijanta koronavirusa nazvana 501.V2.

Šta kažu znanstvenici?

Južnoafrička varijanta koronavirusa nosi mutaciju nazvanu E484K i drugačija je od soja korone koji znanstvenici proučavaju u Velikoj Britaniji. Ipak, čini se da su i južnoafrička i britanska varijanta korone zaraznije od koronavirusa koji se prvobitno pojavio početkom prošle godine, što je problematično za kontrolu širenja virusa.

Međutim, znanstvenici kažu da novi soj zabilježen u Velikoj Britaniji neće naštetiti efikasnosti proizvedenih cjepiva, dok postoji manja vjerojatnost da cjepivo donekle neće biti efikasno u slučaju južnoafričke mutacije. Ipak, prerano je sa sigurnošću znati kako mutacije utječu na cijepljenje, dok se ne izvrši više analiza.

"Južnoafrička varijanta ima brojne dodatne mutacije, uključujući promjene nekih zabrinjavajućih proteina virusa", pojasnio je doktor Simon Clarke, stručnjak za mikrobiologiju na Sveučilištu u u Readingu.

Takozvani protein šiljak je ono što koronavirus koristi prilikom inficiranja ljudskih ćelija. Kako pojašnjava Clarke, promjene u ovim šiljcima u južnoafričkoj mutaciji korone mogu učiniti virus manje podložnim imunološkom odgovoru koji izaziva cjepivo.

Profesor Francois Balloux sa Sveučilišnog koledža u Londonu također je pojasnio da mutacija E484K pomaže koronavirusu da zaobiđe imunološku zaštitu koju pruža cjepivo, piše Klix.

Međutim, znanstvenici ističu da se čak i u najgorem scenariju cjepiva mogu redizajnirati i doraditi u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, ako to bude potrebno.

Je li novi soj koronavirusa opasniji?

Trenutno nema nikakvih znanstvenih dokaza koji ukazuju na to da bilo koja mutacija koronavirusa prouzrokuje ozbiljniju bolest. Ali mjere poput pranja ruku, držanja distance od drugih ljudi i nošenja zaštitne maske i dalje pomažu u zaustavljanju širenja novih sojeva korone.

Koliko se proširila južnoafrička mutacija?

Mutacija E484K je već dominantna varijanta virusa u provincijama na istoku i zapadu Južne Afrike. Druge zemlje, uključujući Austriju, Norvešku i Japan, također su potvrdile slučajeve zaraze ovim sojem koronavirusa, prenosi Klix.

Velika Britanija otkrila je dvije osobe zaražene južnoafričkom varijantom virusa, jednu u Londonu, a drugu na sjeverozapadu Engleske. Obje osobe su bile u kontaktu s ljudima koji su putovali u Južnu Afriku.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok