Ulice Wuhana, grada u središnjoj Kini prepune su ljudi. Prije malo više od godinu da 11-milijunski grad i njegova tržnica postali su simbol pandemije koja će obilježiti 2020. Stanovnici tvrde da im je dosta optužbi i nadaju se da će dolazak stranih znanstvenika razjasniti mnogo toga.

- Moguće je da je virus došao izvana preko aktivnosti poput vojnih vježbi. Ne mora biti da se virus pojavio u Wuhanu. Zato smatra, da vlada mora poduprijeti njihov posao jer njihova istraživanja mogu dokazati podrijetlo virusa, smatra Richard Lu, stanovika Wuhana, javlja HRT.

Međunarodni tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije trebao bi u Wuhanu uzeti dokaze, uključujući uzorke koje se prikupili kineski znanstvenici, te pokušati utvrditi kako je Sars-Cov-2 prešao sa životinje na čovjeka.

- Smatram da je to dobra stvar jer se ne bojimo istrage. Čak i da nešto otkriju, mi nećemo pokušati to prikriti. A ako otkriju da se virus nije pojavio ovdje, to će nas opravdati, rekla je Shi Jianzhe, stanovnica Wuhana.

Kina zabranjuje pristup lokacijama poput tržnice Huanan, ona je i dalje zatvorena. Vlasti tvrde da je virus postojao i prije nego je otkriven u Wuhanu. To, ističu, potvrđuju brojne analize otpadnih voda u mnogim europskim državama, ali i u Južnoj Americi. Stanovnici se nerado prisjećaju dana kada je sve počelo.

- Nastala je panika i umirali smo od straha. Narudžbe u restoranima smanjile su se za 80 posto. U trgovini sam imao robu vrijednu 20.000 dolara, ali nitko nije smio ući čak ni da maknemo proizvode, rekao je Chen Quan, trgovac.

- U restoranima nije bilo prometa, možda u onima u trgovačkim centrima. Bio sam šokiran, izgubljen i bespomoćan jer nisam znao kada će i kako završiti epidemija i hoće li završiti, rekao je Li Lun, vlasnik restorana.

Vlasti su u početku odbacivale tvrdnje o zarazi i progonile liječnike koji su upozoravali na opasnost. No broj mrtvih vrlo brzo je dosegnuo 4000. Glavni epidemiolog u zemlji 20. siječnja upozorio je na prijenos s čovjeka na čovjeka i savjetovao da se ne putuje u Wuhan. Regija Hubei našla se u 11-tjednoj karanteni. Godinu dana poslije život u Wuhanu se vraća u stanje kako je bilo prije epidemije. Novogodišnje želje su jednake onima u svijetu.

- Nadam se da će nova godina biti mirna, sretna i zdrava, kazao je Qiu Guangzhi.

Više od 80 posto smrtnih posljedica Covida u Kini zabilježeno je u Wuhanu. Novi slučajevi zaraze na tom području nisu zabilježeni još od svibnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok