Znanstvenik i molekularni biolog Ivan Đikić za N1 je govorio o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“Brojevi su ohrabrujući. To je prvenstveno jer su donesene mjere, ali i zbog toga što su djeca prekinula ići u škole tako da smo i preko Božića, dok su se građani pridržavali bazičnih mjera, to je doprinijelo da su nam brojevi manji. No, treba biti oprezan jer još uvijek ne možemo biti sigurni da su ovi brojevi reprezentativni”, istaknuo je Đikić.

Đikić smatra da ovako dobru epidemiološku sliku ne bi imali da nije bilo strogih mjera.

“Apsolutno ne bi. Mislim da je to odličan eksperiment i najbolji eksperiment koji nam pokazuje što bi se dogodilo je ovo što se dogodilo u irskoj. Irska je bila prvak najstrožih mjera, najboljih podataka, najmanje umrlih i zaraženih. Međutim, zbog odluke vlade, oni su popustili mjere prije Božića jer su htjeli provesti blagdane i nažalost, to se vratilo kao bumerang. Danas je Irska zemlja broj jedan s najvećim povećanjem broja novozaraženih”, kazao je Đikić i dodao:

“U Irskoj politika na to reagira korektno. Oni su napravili krivu odluku i premijer je rekao da prihvaća odgovornost jer ovi brojevi su posljedica ne novih virusa, nego popuštanja mjera. Kad popustite mjere, ovaj virus može podivljati i proširiti se u populaciji vrlo brzo.”, pojasnio je.

Đikić se osvrnuo i na nove varijante koronavirusa te upozorio da mogu dovesti do opterećenja zdravstvenog sustava.

“Novi sojevi su vrlo brzo u širenju, a samim time i u zatrpavanju zdravstvenog sustava. To treba biti pokazatelj i Hrvatskoj kako se oprezno ponašati u budućnosti.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok