Studija, objavljena u Annals of Internal Medicine, pratila je stanje kritično bolesnih pacijenata od Covidom-19, primljenih u jedinicu intenzivne njege u sveučilišnoj bolnici u Pennsylvaniji.

Istraživači su koristili zdravstvene kartone pacijenta kako bi utvrdili smrt iz svih uzroka za 468 pacijenata s kritičnim bolestima povezanim s Covidom-19 tijekom 28 dana tijekom početnih dana pandemije. Promatrali su smrt od svih uzroka u bilo kojem trenutku, primitak mehaničke ventilacije i readmisije, prenosi Tportal.hr.

Podaci su pokazali da je 68 posto bolesnika liječeno mehaničkom ventilacijom, a 25,9 posto vazopresorima, lijekovima koji sužavaju krvne žile. Stopa smrtnosti bila je 29 posto, a stopa ponovnog prijema 10,8 posto.

Istraživači su primijetili da se smrtnost s vremenom smanjivala, s 43,5 posto na 19,2% između prvog i posljednjeg mjerenja, s time da se pritom nije mijenjalo opće stanje promatranih pacijenata ni drugi čimbenici.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo zašto se povećala stopa preživljavanja, autori sugeriraju da bi bolje pridržavanje terapija standardne njege zasnovane na dokazima za kritične bolesti, poput korištenja nosne kanile velikog protoka za sprečavanje intubacije, moglo biti od koristi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok