Zbog širenja novih sojeva koronavirusa, u nekim dijelovima Europske unije uvedena su dodatna ograničenja. Nakon Njemačke, i Portugal je produljio primjenu epidemioloških mjera, dok je češki parlament odbio prijedlog vlade o produljenju izvanrednog stanja. U Austriji su uvedene kontrole na izlazima iz Tirola.

Zbog zabilježenih nekoliko stotina slučajeva zaraze južnoafričkom mutacijom koronavirusa Austrija je "zaključala" Tirol. Za izlazak iz pokrajine potreban je negativan test ne stariji od 48 sati, javlja HRT.

- Građani se mogu testirati i ovdje. Do sada smo testirali 30 ljudi i svima je nalaz bio negativan, rekao je glasnogovornik austrijske vojske Christoph Seidner.

Kako bi spriječila unos mutiranih sojeva virusa, Njemačka u nedjelju zatvara granicu s Tirolom.

- Povećan je broj službenika njemačke savezne policije. Obavlja se registracija putnika, a ovisno o okolnostima provodi se i obvezno testiranje na koronavirus, rekao je Rainer Scharf glasnogovornik policije u Rosenheimu.

Njemačka granica zatvorena je i za putnike iz Češke.

- Moramo zaštititi našu zemlju od prodora virusa, poručio je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

U nekim češkim regijama širi se britanski soj koronavirusa. Premijer Babiš upozorava da bolničkom sustavu prijeti kolaps, ali parlament odbija zahtjev njegove manjinske vlade da za još 30 dana produlji izvanredno stanje.

- Regionalne vlasti proglasit će stanje opasnosti i postupno ćemo doći u situaciju koja je zapravo jednaka izvanrednom stanju, samo ćemo izgubiti mnogo vremena, rekao je češki ministar zdravstva Jan Blatný.

U protekla dva tjedna Češka je na drugome mjestu u Europi po broju dnevno zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Situacija je teža jedino u Portugalu. Tamošnji parlament glasao je za produljenje izvanrednog stanja u zemlji do 1. ožujka. Imaju najveći sedmodnevni prosjek smrtnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika u svijetu.

- Cirkuliraju različiti sojevi virusa. Očekuje se i pojava drugih, a postojeći stvaraju probleme veće od dosadašnjih, rekao je Fernando Maltez, voditelj odjela za zarazne bolesti lisabonske bolnice Curry Cabral.

U Bosni i Hercegovini počelo je cijepljenje protiv koronavirusa. U Republici Srpskoj ruskim cjepivom Sputnik V prvi se cijepe zdravstveni radnici. Rusko cjepivo Sputnik V prva je u Europskoj uniji počela upotrebljavati Mađarska. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok