Rochelle Walensky, voditeljica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorila je da SAD-u prijeti da izgubi sva nedavna postignuća u borbi protiv pandemije, naglasivši da su nove varijante "realna prijetnja" za stanovnike SAD-a i za napredak postignut cijepljenjem.

Walensky je rekla da je zabrinuta novim podacima nakon što je prošli tjedan zabilježeno dnevno oko 70.000 novih slučajeva, nazvavši to "vrlo visokim brojem".

U istom je razdoblju bilo 2000 smrtnih ishoda u jednom danu, dodala je.

"Molim vas, dobro me poslušajte: s tom razinom slučajeva, sa širenjem novih sojeva, u potpunosti gubimo teško stečenu osnovu", kazala je Walensky.

"Te varijante vrlo su realna prijetnja našem narodu i našem napretku", dodala je.

Cirkulira mnogo različitih varijanti koronavirusa, no zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog nekoliko njih za koje se čini da se brže prenose, uključujući one koje su najprije otkrivene u Ujedinjenom Kraljevstvu, Južnoj Africi i Brazilu.

Jednokratno cjepivo protiv koronavirusa koje su razvili Johnson & Johnson, treće cjepivo protiv covida-19 odobreno za uporabu u SAD-u, počet će se primjenjivati od utorka. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok