Međunarodni mehanizam COVAX objavio je danas plan distribucije cjepiva protiv koronavirusa. Plan se odnosi na razdoblje od veljače do kraja svibnja, a uključena su cjepiva AstraZeneca/Oxford.

Ova runda uključuje isporuku 237 milijuna doza cjepiva AstraZeneca.

Bosna i Hercegovina će, prema danas objavljenim podacima, dobiti 108.000 tih cjepiva do kraja svibnja.

Za BiH se navodi i broj od 23.400 cjepiva Pfizera. No, kako je pojašnjeno, riječ je o ranije dogovorenim količinama i one se u tabeli spominju radi preglednosti, ali neće biti dio ovog kruga raspodjele.

Ovaj će se popis ažurirati do kraja tjedna kako bi se osigurali okvirni rokovi za snabdijevanje tim dozama, podijeljeni na razdoblja veljača - svibanj i travanj - svibanj, naveli su iz Covaxa.

Ti rokovi ovise o raznim faktorima, uključujući nacionalne regulatorne zahtjeve, dostupnost cjepiva i ispunjavanje drugih kriterija kao što su potvrđeni nacionalni planovi raspoređivanja i cjepljenja (NDVP), sporazumi o odšteti i odgovornosti te odobrenja za izvoz i uvoz.

Pored ovog prvog kruga dodjela, početkom veljače najavljena je raspodjela 1,2 milijuna doza cjepiva Pfizer-BioNTech, predviđenog za isporuku u prvom tromjesečju 2021. godine.

Naredni krugovi raspodjele cjepiva iz portfelja Covaxa bit će objavljeni u dogledno vrijeme.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok