Njemačka je nastavila imunizaciju protiv koronavirusa cjepivom koju je proizvela farmaceutska kompanija AstraZeneca, nakon preporuke Europske regulatorne agencije da koristi od tog cjepiva pretežu nad rizicima.

Europska medicinska agencija (EMA) saopćila je u četvrtak da ne može odbaciti vezu između tog cjepiva i manjeg broja pacijenata kod kojih su se pojavili krvni ugrušci.

Ta objava otvorila je put za više od deset europskih zemalja, koje su prekinule korištenje tog cjepiva u proteklom tjednu, da je ponovno koriste.

Vlasti u Berlinu saopćile su da će dva velika centra koja cijepe AstraZenecom građane njemačke prijestolnice biti ponovno otvorena u petak, i da će ljudi čije je cijepljenje otkazano u ovom tjednu moći primiti cjepivo tijekom vikenda bez zakazivaanja novih termina.

Prekid imunizacije cjepivom AstraZeneca dodatno je usporio ionako sporu njemačku kampanju cijepljenja u ovom tjednu. Do sada je oko 10 milijuna doza cjepiva dato u Njemačkoj, dok je 8,4 posto stanovništva primilo barem jednu i 3,7 posto stanovnika je primilo obje doze.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti u petak je javila o 17.482 novozaraženih od COVID-19 u proteklih 24 sata, i 226 preminulih, prenosi AP. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok