"Kod mlađih viđamo teške upale pluća i teške kliničke slike. Dosita nitko nije pošteđen ako bude izložen virusu", rekla je za HRT Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Klinički ne možemo povući razlike sada u trećem valu, stariji su cijepljeni i zaštićeni. Sada imamo jednu gospođu koja je cijepljena i nije razvila teži oblik bolesti, ali smo je zbog dobi i komorbiditeta hospitalizirali na nekoliko dana. U ovom valu stanje varira po županijama.

- To ovisi o kretanju ljudi, negdje se malo možda više opuste. Vidimo da se treći val, kao i drugi pa ni prvi ne javlja u isto vrijeme u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama Europe.

Jesmo li sada na vrhuncu, kaže kako se nada da će se to sada početi smirivati. U zadnja dva dana su brojevi u razini prošlog tjedna pa to daje jednu dozu optimizma.

- Bolnice će trpjeti još velike pritiske i očekuje ih borba još nekoliko tjedana.

Na pitanje o cijepljenju i kako kaže, užasu kojeg liječnici žele prenijeti, teško je vjerovati da postoje ljudi koji se još uvijek premišljaju oko cijepljenju.

- Definitivno je tu bila i situacija s AstraZenecom. Hrvatska je tu bila konzistentna, nismo radili dodatne preporuke bez osnove,rekla je Markotić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok