"Crna gljivica", koja napada one koji su preboljeli zarazu koronavirusom uzrokuje velike probleme u Indiji zbog nestašice protugljivičnog lijeka.

Riječ je o rijetkoj infekciji - mukormikozi, koju uzrokuje „crna gljivica“ koja se najčešće nalazi u tlu i trulim biljkama. Čovjek se inficira udisanjem spora, a mukormikoza napada sinuse, oči, mozak i pluća… Stopa smrtnosti je visoka, oko 50 posto. Infekcija se češće javlja kod osoba s oslabljenim imunitetom - dijabetičara, onkoloških pacijenata, kao i pacijenata koji zbog drugih bolesti često koriste kortikosteroide.

Mnogi pacijenti stižu na liječenje kasno, kad već gube vid, a liječnici im tada moraju kirurški ukloniti jedno oko ili čak oba kako bi zaustavili infekciju da prodre u mozak, prenosi RTL.

Infekcija se liječi amfotericinom B koji je inače bio dostupan, ali sada zbog velike potražnje vlada nestašica pa se prodaje na crnom tržištu.

U saveznoj državi Maharashtra zabilježeno je čak 1500 slučajeva mukormikoze, a 52 osobe su preminule od infekcije nakon što su preboljeli covid.

Dužnosnici države Gujarat rekli su da je tijekom proteklih mjesec dana zabilježeno blizu 900 slučajeva "crne gljivice“.

Mnogi molbe za nabavkom lijeka objavljuju na društvenim mrežama. Amoftericin B daje se intravenozno, a zaraženi ga trebaju primati svaki dan osam tjedana, piše BBC.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok