Mladić iz Bosne i Hercegovine Jasmin Osmanović preko noći je postao zvijezda švedskih medija nakon što je, s još nekoliko mladića, uspio spasiti ženu iz požara koji je zahvatio stambenu zgradu u Geteborgu.

Požar je prvo zahvatio stubište da bi se nakon toga proširio i na nekoliko stanova. U jednom od stanova koji je zahvatio požar nalazila se i žena Ikram Isse Mahamed koja nije uspjela ranije napustiti zgradu.

U tom trenutku, kamere su zabilježile trojicu mladića koji su se popeli do prozora stana u kojem se Mahamed nalazila te su je uspjeli izvući iz stana koji je "gutao" požar, prenosi Klix.ba.

Jedan od mladića koji je sudjelovao u spašavanju je Bosanac Jasmin Osmanović koji je zbog ovog hrabrog čina brzo pobrao simpatije švedske javnosti.

U izjavi za lokalnu televiziju, Osmanović je rekao kako niti jednu sekundu nije oklijevao te se zajedno s dvojim mladića popeo do stana koji se nalazio na drugom katu kako bi spasio ženu.

 

"Jeo sam sladoled kad sam vidio da zgrada gori. Potrčao sam tamo i odmah nazvao spasilačke službe. Osjećam se pomalo ponosno", rekao je Osmanović koji je u ovom dijelu Geteborga poznat i pod nadimkom "Miki".

S druge strane, Ikram Isse Mahamed koju su Osmanović i dvojica mladića spasili, rekla je kako je zahvalna na ovom činu.

"Zahvalna sam što su mi spasili život", rekla je ona.

Prema informacijama švedskih medija, oko 30 vatrogasaca radilo je na gašenju požara kao i evakuaciji stanovnika ovog dijela grada. Osoblje hitne pomoći je na licu mjesta pružilo pomoć 26 osoba od čega petero djece. Dvije osobe su prebačene u bolnicu, ali oni nisu životno ugroženi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok