Makarska rivijera je godinama omiljena turistima iz BiH kojih ove godine zbog mjera nema u tolikom broju. Jučer je izašao podatak da je tek desetak posto gostiju iz BiH na Makarskoj rivijeri.

Gostiju ima na plažama, ali ugostiteljski objekti u Gradacu, Zaostrogu, Živogošću, Drveniku su uglavnom poluprazni. Jedan ugostitelj koji ima restoran na samoj plaži rekao je za naš portal HERCEGOVINA.in: ” Plaže su pune, ali kafići i restorani su prazni. Nema naših gostiju iz BiH koji nisu štedljivi i koji su punili naše objekte. Danas imamo Čehe i Poljake koji zahvaljujući što su u EU sa sobom donesu hranu i piće, pa čak i vodu u galonima donose” Sve bi njih rado zamijenili za naše Hercegovce i Bosance”.

Iznajmljivačica apartmana nam kaže da je njima svejedno ko im je u objektu, ali ističe: “Prije par dana došli su nam momak i djevojka iz Poljske. Kada smo im dali ključeve oni su dobrih pola sata iznosili hranu i piće. I odu na kupanje, a u apartmanu ostave klimu da hladi zidove. Naši gosti su naši gosti i žao nam je što su ih mjere odvratile od Makarske rivijere”.

Djelatnica i vlasnica malog kioska za prodaju hrane kaže: “Nekada smo pjenili ako gosti iz BiH za marendu ponesu paštetu i narezak, a sada ovi gosti iz istočne Europe sa sobom donose sve. Bez gostiju iz BiH nema ni posla, ali ni zdrave i vesele atmosfere”.

I dok se za gostima iz BiH žali na Makarskoj rivijeri oni su ovo ljeto pootražili druge destinacije. Uglavnom Crnu Goru, ali i Grčki i Albaniju koje nemaju mjera na granicama.

HERCEGOVINA.in

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com