Poznati epidemiolog Larry Brilliant upozorio je danas da će koronavirus nastaviti mutirati i širiti se sve dok se većina svjetske populacije ne cijepi protiv COVID-19.

‘Mislim da smo bliže početku nego što smo do kraja pandemije i to ne zato što će soj koji sada gledamo trajati toliko dugo‘, rekao je doktor Brilliant, osnivač Pandefense Advisory (međunarodna mreže svjetskih stručnjaka i profesionalaca angažiranih za hitan odgovor na pandemiju) za CNBC.

‘Osim ako ne cijepimo sve u više od 200 zemalja i dalje će biti novih sojeva’, dodaje Brilliant, koji je bio dio tima Svjetske zdravstvene organizacije usmjeren na iskorjenjivanje velikih boginja, prenosi N1.

Koliko je cjepljenih u svijetu?

Trenutno je 15,5 posto svjetske populacije potpuno cjepljeno, dok je otprilike 30 posto primilo barem jednu dozu. No, razlika je velika između bogatih i zemalja s nižim i srednjim dohotkom s podacima koji pokazuju da je potonja oko 1,1 posto djelomično cjepljena, prenosi The Hill.

Brilliant, koji tvrdi da bi Delta soj mogao biti najzarazniji virus ikad te upozorava ljude ‘da nam nije ponestalo grčkih slova pa će možda doći još.’

Soj koji je prvi put otkrivena u Indiji trenutno čini više od 80 posto svih novih slučajeva u SAD -u, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno su upozorili da je delta zarazna kao i vodene ospice.

Zašto bi svi trebali biti cjepljeni?

Slično, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci poziva na cjepljenje, kao način za suzbijanje mogućnosti soja gore od Delte.

‘Ako ne ugušimo epidemiju do te mjere da cjepimo veliki dio populacije, tada će se dogoditi da će virus nastaviti tinjati do jeseni u zimu, dajući mu priliku da dobije novi soj. Iskreno, imamo veliku sreću što se cjepiva koja sada imamo vrlo dobro bore protiv sojeva – osobito protiv teške bolesti ‘, rekao je prošli tjedan Fauci.

Epidemiolog Brilliant je istaknuo da je mogućnost pojave super soja koji je potpuno otporan na dostupna cjepiva niska, dodajući svoje mišljenje kako bi svi trebali dobiti injekcije.

‘To je katastrofalan događaj ako se dogodi, moramo učiniti sve što je moguće kako bismo ga spriječili. A to znači cjepiti sve – ne samo u svom susjedstvu, ne samo u svojoj obitelji, ne samo u svojoj državi, već i u cijelom svijetu.’ rekao je Brilliant.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok