Izvršni direktor kompanije Pfizer, Albert Bourla, rekao je u utorak kako vjeruje da će se vjerojatno jednoga dana pojaviti varijanta otporna na cjepivo protiv covida-19, ali je dodao da Pfizer ima uhodan sustav koji cjepiva može prilagoditi novoj varijanti u roku od tri mjeseca.

"Svaki put kada se na svijetu pojavi nova varijanta, naši je znanstvenici kreću proučavati. Gledaju je li taj soj otporan na naše cjepivo. Za sada još nismo identificirali takvu varijantu, ali vjerujemo da će se jednoga pojaviti", kazao je Bourla za Fox News.

Bourla je dodao kako tvrtka može razviti specifično cjepivo za neku određenu varijantu u roku od 95 dana nakon njene identifikacije, ptenosi Index.hr.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u je u potpunosti cijepljeno 62.5% odraslih, a 73.1% ih je primilo barem jednu dozu.

Bourla je rekao kako Pfizer također trenutno radi na cjepivu za djecu u dobi od 5 do 11 godina te da će istraživanja o cjepivima za djecu biti gotova u rujnu. Nakon toga, kaže, tvrtka planira raditi na cjepivu za djecu mlađu od 5 godina.

Kazao je i kako je tvrtka dala cjepivu Pfizer-BioNTech COVID-19 novo ime: Comirnaty. Na pitanje zašto ga jednostavno ne nazovu "Pfizer cjepivo", Bourla je rekao da je stvar u zakonima.

"Postoje specifični zakoni o tome kako možete nazvati svoj proizvod. Comirnaty je kombinacija nekoliko riječi. 'Co' je za covid, a 'mirna' za mRNA za, s time da cijeli naziv ukazuje na zajednicu (engl. community)", rekao je Bourla.

Prema podacima kompanije, na svijetu je primijenjeno više od milijardu doza cjepiva te je to jedan od najviše proučavanih lijekova na svijetu, navodi 4News.

"Podnijeli smo dobro razrađen prijedlog FDA. Izvješće koje smo poslali agenciji ima 360.000 stranica punih podataka. Mislim da na svijetu nema nekog drugog lijeka koji se toliko analizirao; ne samo tijekom kliničkih testiranja, već i u smislu stvarnih informacija koje dolaze s terena", kazao je Bourke.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok