Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da prati novu varijantu koronavirusa, nazvanu "mu“, koja je prvi put otkrivena u Kolumbiji u siječnju 2021. godine.

Mu varijanta, čije je znanstvena oznaka "B.1.621", klasificirana je kao "varijanta od interesa", priopćila je WHO u tjednom pregledu, prenio je AFP.

Organizacija navodi da ova varijanta ima mutacije koje ukazuju na rizik od otpora na cjepiva i naglašava kako su potrebne dodatne studije radi boljeg razumijevanja.

"Mu varijanta ima konstelaciju mutacija koje ukazuju na potencijalne osobine izbjegavanja imuniteta", priopćeno je.

Postoji opći strah povodom pojave novih verzija koronavirusa dok broj zaraženih ponovno raste širom svijeta. Trenutno dominira lako prenosivi delta soj, osobito među necijepljenim ljudima i u oblastima u kojima su epidemiološke mjere ublažene.

Svi virusi, uključujući sars-kov-2, koji izaziva covid 19, postepeno mutiraju, a većina mutacija ima mali utjecaj na opće karakteristike virusa.

WHO je u ovom trenutku identificirala četiri vrste virusa korona koje su razlog za brigu, među kojima su alfa, prisutna u 193 zemlje, i delta, prisutna u 170 država.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok