Njemačka vlada razmatra bi li mogla privremeno ublažiti pravila o privatnosti podataka kako bi pomogla tvrtkama da ustanove jesu li njihovi radnici cijepljeni protiv covida-19, rekli su ministri u srijedu.

Brojne zemlje obvezuju zdravstveno osoblje i djelatnike u javnom sektoru na cijepljenje, a neke tvrtke, osobito u Sjedinjenim Državama, počele su zahtijevati da se zaposlenici cijepe.

No, Njemačka ima stroge zakone koji reguliraju privatnost podataka zbog povijesti nacističkog i komunističkog državnog nadzora nad građanima, što znači da tvrtke nemaju pravo uvida u zdravstvena pitanja koja se odnose na radnike.

Njemačke tvrtke ustrajale su na tome da mogu pitati djelatnike jesu li cijepljeni, a vlada zbog ponovnog porasta broja zaraženih pokušava postići da se cijepi što više ljudi. Gotovo 61 posto stanovništva dobilo je obje doze, a 65 posto barem jednu.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao je da vlada razmatra može li se tvrtkama dopustiti da radnicima postavljaju pitanja o cijepljenju. Rekao je da je bilo teških rasprava unutar koalicijske vlade o tom pitanju, osobito između ministra rada Hubertusa Heila iz socijaldemokrata (SPD) i ministra zdravstva Jensa Spahna iz Kršćanskih demokrata.

Heil je za televiziju ARD rekao kako zna da su brojni radnici također zainteresirani jesu li im kolege cijepljeni, ali zakon o zaštiti privatnosti to poslodavcima ne dopušta.

Izuzeci su već učinjeni kako bi se restoranima omogućilo ponovno otvaranje, pa osoblje i gosti moraju pokazati da su cijepljeni, izliječeni ili negativni na testu.

U Berlinu je tijekom vikenda nekoliko tisuća ljudi sudjelovalo u zabranjenim prosvjedima protiv cijepljenja i ograničenja zbog koronavirusa. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok