Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je inaugurirala „novo središte“ u Berlinu koje ima za cilj pomoći u pripremama svijeta za bolju prevenciju budućih pandemija.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus i njemačka kancelarka Angela Merkel presjekli su vrpcu kako bi pokrenuli novo središte WHO za pandemijske i epidemijske podatke. WHO tvrdi da je Njemačka prvobitno uložila 100 milijuna dolara u taj objekt.

Središte ima za cilj promovirati efikasnije prikupljanje podataka, diobu informacija i analiza, dovodeći do boljeg i koherentnijeg donošenja odluka nakon neodlučnog početnog globalnog odgovora na pandemiju COVID-19. Predvodit će ga dr. Chikwe Ihekweazu, trenutno generalni direktor nigerijskog Centra za kontrolu bolesti.

- Pandemija COVID-19 „naučila je svijet mnogim bolnim lekcijama. Jedna od najjasnijih je potreba za novim, moćnim sustavima i sredstvima globalnog nadzora na prikupljanju, analizi i širenju podataka o zarazama s potencijalom da postanu epidemije i pandemije - izjavio je Tedros.

- Virusi se kreću brzo ali podaci se, mogu kretati čak i brže - kazao je Tedros i dodao da je novi centar „jedan od odgovora na preporuke šta možemo učiniti da sačuvamo svijet sigurnim u budućnosti, popunjavanjem rupa u globalnoj odbrani“.

Merkel je naglasila da se informacije prikupljene u novom središtu „trebaju dijeliti sa svim zemljama“.

Dodala je da je „pandemija Covida pokazala koliko možemo ostvariti kada istinski udružimo naše snage“, prenosi AP. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok