Journal of the American Medical Association objavio je u ponedjeljak rezultate komparativnog istraživanja razine antitijela koju izaziva primjena cjepiva protiv covida-19 Moderna i Pfizer/BioNTech.

Modernino cjepivo dovelo je do stvaranja više nego dvostruko antitijela u odnosu na analognu primjenu cjepiva Pfizer/BioNTech, prenio je rezultate Bloomberg.

U istraživanju se ispitivao imunološki odgovor kod 1600 radnika u velikom bolničkom sustavu u Belgiji, čije su stanje provjeravali između 6. i 10. tjedna nakon cijepljenja. U obzir su uzimali rezultate samo onih koji prije cijepljenja nisu bili zaraženi, prenosi RTL.

Konačno je utvrđeno jedinica po mililitri uzorka krvi osoba koje su primile jedno cjepivo u odnosu na 1108 jedinica kod ispitanika koji su primili ono drugo.

U rezultatima istraživanja nudi se kao moguće objašnjenje činjenica da su razlike u količini antitijela posljedica više djelotvorne tvari u cjepivu Moderne (100 mikrograma) nego kod cjepiva Pfizer/BioNTecha (30 mikrograma).

Bloomberg navodi i to da neovisni stručnjaci smatraju da je zasad prerano zaključivati jesu li ove razlike medicinski važne.

Biostatističar sa Sveučilišta Emory David Benkeser kazao je:

"Pozvao bih na oprez u zaključivanju, jer je Moderna pokazala malo viši prosjek sporijeg opadanja njene efikasnosti."

Činjenica, primijetio je i to, da oba cjepiva dovode do razvijanja visokih razina antitijela, kao i to da druga istraživanja pokazuju da djelotvornu zaštitu pružaju i relativno niske razine antitijela.

Moguće je, međutim, da visoke razine antitijela mogu imati veze s dugotrajnosti zaštite od zaraze i obolijevanja od covida-19. Takvo je mišljenje mikrobiologinje Deborah Steensels iz bolnice Ziekenhuis Oost-Limburg u Belgiji.

Istraživanje bi se moglo pokazati važnim u slučaju da se dokaže da viša razina antitijela doista ima veze s određenom razinom zaštite od covida, točnije, to bi bilo od velikog značenja za cijepljenje imunokompromitiranih ljudi.

Bloomberg je citirao Pfizer povodom ovog otkrića da njihovo cjepivo i dalje pokazuje vrlo visoku efikasnost u sprečavanju obolijevanja od covida-19, odnosno sprečavanja teškog razvoja bolesti i hospitalizacije.

Aktualni podaci iz kliničkih istraživanja, dodaje se, pokazuju i to da treća doza cjepiva šest mjeseci nakon druge znatno podiže razinu antitijela.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok