Iako su neke sutkinje uspjele pobjeći iz Afganistana u posljednja dva tjedna tijekom evakuacije, većina je ostala u zemlji i još uvijek pokušavaju izaći, kazale su sutkinje i aktivistice koje rade non-stop kako bi im pomogle u bijegu, prenosi Fena.

Talibanski militanti, koji su prošlog mjeseca došli na vlast nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle svoje trupe, zabranile su ženama pristup tržištu rada u većini zanimanja kao što je to bio slučaj i posljednji put kada su vladali zemljom prije 20 godina. Rekli su da će prava žena biti zaštićena, ali još nisu naveli bilo kakve detalje kako to misle provesti.

Žene koje rade u pravosuđu već su bile na meti talibana. Dvije sutkinje Vrhovnog suda ubijene su u siječnju.

Sada su talibani pustili zatvorenike širom zemlje, što je ,,dovelo u direktnu opasnost živote žena sudaca", rekla je afganistanska sutkinja koja je pobjegla u Europu s nepoznate lokacije.

- Četiri ili pet talibana došli su u Kabul i pitali ljude u mojoj kući: 'Gdje je ova sutkinja?' To su bili ljudi koje sam osudila na zatvorske kazne - rekla je sutkinja u intervjuu za Reuters, tražeći da ostane anonimna.

Bila je među malom grupom afganistanskih žena sudaca koje su uspjele izaći iz zemlje uz pomoć kolektiva volontera za ljudska prava i stranih kolega iz Međunarodnog udruženja žena sudaca (IAWJ).

Od tada je u nekoliko navrata bila u kontaktu s kolegicama u Kabulu.

- Njihove poruke su pune straha i terora. Rekle su mi ako se ne uspiju izvući da su im životi u direktnoj opasnosti - rekla je neimenovanja sutkinja suda u Kabulu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok