Najmanje je 17 ljudi poginulo u slavljeničkoj pucnjavi u Kabulu, objavile su novinske agencije u subotu, nakon što su talibanski izvori rekli da su njihovi borci preuzeli kontrolu u Pandžširu, posljednjoj pokrajini u Afganistanu koja je pružala otpor islamističkoj skupini.

Vođe otpora talibanima opovrgnuli su da je pokrajina pala i naglasili da se otpor islamističkoj skupini u Pandžširu nastavlja. Prenosi Hina.

Novinska agencija Šamšad objavila je da je prilikom "pucnjave u zrak" u Kabulu u petak ubijeno 17 ljudi, a ranjeno 41. Novinska agencija Tolo navodi slični broj.

Glavni talibanski glasnogovornik Zabihula Mudžahid na Twitteru je napisao: "Izbjegavajte pucnjavu u u zrak i umjesto toga zahvalite Bogu. Pucnjevi mogu ozlijediti civile, stoga nemojte nepotrebno pucati".

Vođa Nacionalne fronte otpora Afganistana Ahmad Masud opovrgnuo je da su talibani preuzeli kontrolu u Pandžširu i na svojoj službenoj Facebook stranici napisao da "nikada nećemo odustati od borbe za Boga, slobodu i pravdu"

U video poruci kasno u petak, bivši prvi potpredsjednik zemlje Amrula Saleh - koji kaže da trenutno boravi u svojoj rodnoj pokrajini Pandžširu - rekao je da se otpor protiv talibana nastavlja.

Već oko pet dana vode se teške borbe između talibana i boraca Nacionalne fronte otpora oko doline Pandžšira. Kratki pregovori za mirno rješenje nisu uspjeli.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok