Danci su od danas odbacili sve mjere restrikcije uvedene zbog virusa korona, uključujući posebne COVID pasoše koji su bili obavezni za ulaz u noćne klubove, javlja Slobodna Europa.

COVID putovnice uvedeni su u ožujku 2021. godine kada je Kopenhagen polako počeo da ublažava ograničenja.

Ove propusnice ukinute su na svim mjestima 1. rujna, osim u noćnim klubovima, gdje od danas više neće biti potrebni.

U subotu, 11. rujna, će biti održan koncert u Kopenhagenu uz prisustvo oko 50.000 ljudi, i sve karte su prodate. Ovo će biti prvi ovakav događaj u Europi.

- Naš cilj je slobodno kretanje. Ono što će se sada dogoditi je da će virus cirkulisati i da će pronaći one koji nisu cijepljeni- rekla je epidemiolog Lone Simonsen za AFP.

Ona je dodala da virus sada više nije društvena prijetnja, zahvaljujući cijepljenju.

- Cijepljenje su do sada pružale imunitet od novih sojeva, ali ako se pojave sojevi otporni na cijepljenje, moraćemo da preispitamo svoju strategiju - rekla je Simonsen.

Sa oko 500 dnevnih slučajeva zaraze virusom korona i stopom reprodukcije od 0,7, danske vlasti kažu da drže virus pod kontrolom.

Međutim, ministar zdravtsva Magnus Hojnike obećao je da Vlada Danske neće oklijevati u brzom ponovnom uvođenju ograničenja ako bude potrebno.

Vlasti insistiraju na tome da povratak normalnom životu mora biti praćen strogim higijenskim mjerama i izolacijom oboljelih.

Danska je priopćila da će pomno pratiti broj hospitalizacija - trenutno nešto manje od 130 - i provesti pedantno sekvenciranje kako bi pratila virus.

Osim toga, treća doza vakcine je od 9. rujna na raspolaganju rizičnim grupama.

Putnici koji ulaze u Dansku moraju i dalje predočiti ili COVID putovnia ili negativan PCR test, a maske su obavezne na aerodromima. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok