Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) organizirala je raspravu o važnosti i potrebi uvođenja u upotrebu treće doze Pfizer cjepiva te je ocijenjeno kako se ona preporuča samo za starije od 65 godina.

Kako su naveli zvaničnici FDA, trenutno ne postoji dovoljno dokaza koji bi pokazali da su treće doze Pfizer cjepiva odnosno tzv. pojačivači potrebni osobama mlađim od 65 godina.

Osim starijih od 65 godina, FDA je ocijenila kako su treće doze preporučljive samo osobama koje su izložene većem riziku od zaraze kao i općenito osobama koje zbog svog zdravstvenog stanja spadaju u rizičnu kategoriju.

"Među onima koji su ocijenjeni kao osobe pod visokim rizikom su zdravstveni radnici kao i druge osobe koje su izlažu virusu tijekom rada", priopćili su članovi odbora.

Nakon priopćenja Američke uprave za hranu i lijekove, oglasili su se i iz tvrtke Pfizer te su se zahvalili odboru na pažljivoj procjeni i analizi aktualnih podataka.

"Radit ćemo u suradnji s FDA-om na rješavanju pitanja budući da i dalje vjerujemo u dobrobiti treće doze za širu populaciju", rekla je Kathrin Jansen, voditeljica istraživanja i razvoja cjepiva u tvrtki Pfizer.

Odluka Američke uprave za hranu i lijekove naišla je na oprečna mišljenja i među znanstvenicima. Dekanesa Medicinskog fakulteta u Chicagu i članica odbora Archana Chatterjee rekla je kako je ova odluka pokazala da je FDA u potpunosti nezavisno tijelo.

S druge strane, profesor Andrew Noymer je mišljenja kako odluka FDA nije ispravna te da se o ovom pitanju treba još raspravljati.

"Mislim da je odluka da se ne odobre treće doze za osobe od 16 do 64 godine velika greška", rekao je Noymer.

Iako FDA od odbora nije tražila odgovor na ovo pitanje, ono što se jednostavno nametalo u javnosti jeste i pitanje da li je moralno da Sjedinjene Američke Države krenu s uvođenjem treće doze cjepiva u trenutkukada veliki broj populacije u svijetu nije dobio nijednu dozu.

Britanski znanstveni časopis The Lancet u ponedjeljak je prenio da iako je globalna ponuda ograničena, Sjedinjene Američke Države, ali i druge države, trebale bi se fokusirati na cijepljenje osoba koje nisu do sada primile nijednu dozu.

Osim argumenta da je to moralno ispravna stvar, iz The Lanceta su naglasili kako bi cijepljenje što više stanovnika značajno smanjilo mogućnosti za razvoj novih inačica virusa.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com