Slovenski imunolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Ljubljani Alojz Ihan kaže kako su cjepiva uveliko smanjila broj “naivne” populacije koja prvenstveno puni bolnice - ljudi koji nikada nisu bili u kontaktu s virusom odnosno njegovim komponentama.

"S takvim zaraznim virusom, koji je gotovo usporediv s pljuskavicama, morat ćemo biti oni koji ćemo zaustaviti virus i epidemiju svojim tijelima, našim imunološkim sustavom. I zna se kako možemo osposobiti naš imunološki sustav za borbu protiv dosadnog virusa na najmanje rizičan način – cijepljenjem", kaže Ihan za N1.

"Cijepljenjem možemo dodati i one koji su preboljeli virus i koji su također zaštićeni od težeg oblika bolesti, a količinu ovog “dodatka” je teže odrediti, radi se samo o procjenama i također od ovih potrebno je oduzeti one koji su nakon bolesti bili cijepljeni", pojašnjava.

"Iako u posljednje vrijeme najviše ragovaramo o soju virusa, ne bi trebali ne vidjeti širu priču. Ovo je priča o potpuno novom virusu SARS-CoV-2, s kojim se ljudska vrsta prvi put susrela prije godinu i pol i ova uvertira bit će puna neočekivanih iznenađenja i preokreta sve dok se većina populacije barem jednom ne susretne s virusom. Tada ćemo doći u novu, stabilniju fazu odnosa između nas samih i virusa. Gotovo svi ćemo imati dugotrajne memorijske T limfocite protiv virusa, a oni će nas zaštititi od ozbiljnijih bolesti. Čak i ako se budu pojavljivali novi sojevi virusa, malo je vjerojatno da memorijski odgovor T limfocita neće dovoljno djelovati protiv starih verzija, kako bi se spriječilo teže oboljenje", istaknuo je.

"To znači da će epidemija, u današnjem smislu riječi, kada strahujemo zbog akutne preopterećenosti bolnica, konačno proći. O virusu i novim sojevima moći ćemo saznati više, što će nas još više neprijatno iznenaditi, na primjer nove činjenice o uzroku kroničnih bolesti kod preboljelih. Ali tako velika zdravstvena i sveobuhvatna društvena kriza, koju je izazvala ova dvogodišnja uvertira s novim virusom, to više ne očekujem", kaže Ihan.

"Nakon što svi svojim imunološkim sustavom budemo upozanti s virusom, cijepljenjem ili infekcijom, ući ćemo u mnogo mirniju, endemsku fazu odnosa s virusom. Virus će zaraziti nove i nove generacije djece i starijih osoba, čiji će razina antitijela pasti, ali se neće ozbiljnije razboljeti zbog memorijskih T limfocita. Sve ukazuje na to da ćemo ovaj korak u sljedećim mjesecima, početno upoznavanje s virusom, završiti, jer će se vrlo vjerojatno zaraziti praktično svi, koji zarazu još nisu preboljeli i nisu bili cijepljeni", pojasnio je imunolog.

Kaže i kako postoje scenariji koji mogu zakomplicirvati budućnost ako se, primjerice virus promijeni toliko da može potpuno izbjeći imunološki odgovor, što je malo vjerojatno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok