Njemačka policija je u srijedu izvršila pretrese u nekoliko desetaka objekata na zapadu i sjeveru zemlje i uhitila deset osoba osumnjičenih za pranje novca i financiranje terorističkih organizacija.

U akciji koja u srijedu još uvijek traje, prema priopćenju policije sudjeluje preko 1000 policajaca među kojima su i pripadnici specijalnih jedinica.

Akcija je izvršena po nalogu državnog odvjetništva u Duesseldorfu, koje vodi istragu protiv članova tzv. havala-mreže kojom se ilegalnim transferima novac iz zapadne Europe, pretežito iz Njemačke i Nizozemske, prebacuje na račune u Siriji i Turskoj.

Ovakve uplate su u Njemačkoj dozvoljene samo preko kontroliranih bankarskih mreža, što kod tzv. havala-transakcija nije slučaj.

Transfer novca koji, kako javlja javni servis WDR, uglavnom potječe iz kriminalnih djelatnosti poput krijumčarenja droge, obavlja se i tzv. nemonetarnim putem, pri čemu se u Njemačkoj kupuju velike količine zlata koje se krijumčare u Tursku i Siriju i tamo prodaju.

Materijalni transfer se obavlja i putem kupovine teretnih vozila na zapadu Europe, koja se zatim uz profit prodaju u Turskoj i na Bliskom istoku. Zbog toga je i današnji pretres bio usredotočen i na nekoliko špedicijskih poduzeća na sjeveru i zapadu Njemačke. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok