Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite najavljeno je uvođenje covid potvrda i za sve državne i javne službe od 15. studenog.

- U tijeku su pripreme i idućih dana donijet će se nove odluke u kojima će se uvesti obveza posjedovanja covid-potvrda kao uvjet obavljanja djelatnosti - rekao je ministar Davor Božinović, naglasivši da će se mjera uvesti za sve državne službenike i namještenike, lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Piše Slobodna Dalmacija.

No, potvrde neće morati imati samo zaposlenici, već i svi građani koji dolaze u te institucije i koriste usluge tih službi.

O kojim se službama sve radi?

Osim zdravstvenih ustanova, nove mjere obuhvatit će, dakle, tijela lokalne i područne samouprave, što znači da od 15. studenog u zgrade županije, gradova i općina više nitko neće moći bez covid potvrda. Također, mjere uključuju i sva gradska poduzeća, primjerice, Vodovod, Čistoću, Parkove i nasade...

Potvrde će biti obavezne i za ulazak u poreznu upravu, zgradu suda, policije, nekog ministarstva, centra za socijalnu skrb, HZZO-a, HZMO-a...

Za sada se, podsjetimo, radi o potvrdama o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu, no ministar Božinović najavljuje i moguće promjene od 4. siječnja.

- Ako ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. siječnja uvode se Covid potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali. Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine - kazao je Božinović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok