Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pa su dodatno skliznule s najviših razina u više godina.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna oko 2 posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 81,27 dolara.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela dodatno skliznula s najviše razine u tri godine, a na američkom tržištu u sedam.

Na sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika u četvrtak odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanje proizvodnje u prosincu za 400 tisuća barela dnevno.

Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra točkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u skupini vodećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Washington razmotriti cijeli niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ zajamčio opskrbu energentima po pristupačnim cijenama.

Na tržištu sada svi žele znati hoće li SAD i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi, napisao je u bilješci analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

"Takva bi odluka spustila cijene, ali strateške rezerve nafte mogu samo popuniti prazninu u razdoblju vremenski ograničenih poremećaja u proizvodnji i ne mogu riješiti strukturne probleme, poput nedovoljnih ulaganja i rasta potražnje", objasnio je Staunovo.

U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti rasti idućih mjeseci prema 90 dolara.

Podršku cijenama pruža rast potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize, dok najveći proizvođači 'crnog zlata' drže relativno ograničenu proizvodnju.

S druge strane, prijetnje SAD-a i drugih zemalja o posezanju u strateške rezerve, ali i rast zaliha sprječavaju daljnji rast cijena.

U srijedu je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prethodnom tjednu porasle za 3,6 milijuna barela, a porasle su i zalihe derivata.

"Cijene sirove nafte krenule su silaznom putanjom nakon što je API izvijestio da su zalihe sirove nafte porasle šesti tjedan zaredom", primjećuje analitičar OANDA-e Edward Moya.

Cijene je pritisnulo i izvješće saudijske televizijske postaje Al Arabiya da će saudijska proizvodnja već u prosincu ponovo premašiti 10 milijuna barela dnevno, prvi put od početka pandemije covida 19.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok