Cijeli svijet se već drugu godinu suočavaju s pandemijom koronavirusom. Stručnjaci ne vjeruju kako će on ikada biti iskorijenjen, nego će umjesto toga postati endemska bolest.

Ovu tvrdnju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila još u svibnju 2020. godine: "Koronavirus će postati samo jedan od endemskih virusa ili bolesti u našim zajednicama. On vjerojatno nikada neće nestati", kazao je Michael Ryan, direktor WHO-a za izvanredne situacije.

Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), je samo nekoliko mjeseci kasnije izjavio kako se radi o endemskoj bolesti zbog koje ćemo morati biti na oprezu.

Wall Street Journal je već objavio kako se Portugal suočava s "endemskim koronavirusom", piše Klix.ba.

Ova zemlja ima najveću stopu cijepljenja protiv koronavirusa u Europi. Delta soj harao je početkom 2021. godine, ali je Portugal sada u "prelaznom razdoblju iz pandemije u endemiju".

Kada se bolest smatra endemskom

"Pandemija je pojam koji označava ogroman rast bolesti. Broj slučajeva zaraze se povećava iz dana u dan", rekao je doktor Perry N. Halkitis za magazin Health. S druge strane, endemska bolest označava razinu zaraze koja se promatra tijekom određenog vremenskog razdoblja i koja ostaje relativno konstantna.

"Endemski tip virusa će postati redovit. S njim ćemo se susretati na godišnjoj razini. Primjerice, sezonska gripa je endemska bolest koja se javlja na prostoru Sjedinjenih Američkih Država", naveo je profesor molekularne virologije i mikrobiologije Pedro Piedra.

Kada će Covid-19 postati endemski virus

Ovo je teško predvidjeti, s obzirom na to da ne postoji mjerilo koje može utvrditi kada će covid-19 "službeno" postati endemski. Ipak, reprodukcijski broj - R0 - može pomoći. Istraživanje koje je ovog srpnja objavljeno u časopisu Emerging Infectious Diseases pokazalo je da je reprodukcijski broj koronavirusa otprilike 5,7. Ovo znači da svaka zaražena osoba prenosi virus na oko pet ili šest ljudi.

Od tada se broj smanjio. Stranica Epiforecasts.io, koju vodi Centar za matematičko modeliranje zaraznih bolesti, trenutno pokazuje da reproduktivni broj iznosi 0,96.

"To je dobra stvar. Ističem da reproduktivni broj može varirati u ovisnosti od regije do regije, ovisno o tome što se događa s trenutnim brojem slučajeva zaraze. Ako broj ostane na ili ispod jedan, to može signalizirati da covid-19 prelazi u endemski status" objašnjava Halkitis.

Stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja smatra kako je covid-19 već postao endemski, što znači kako će uvijek biti priustan i da će mu se ljudi prilagoditi. S vremenom će se smanjiti njegova sposobnost da uzrokuje prenatrpanost bolnica. Piedra ipak misli kako koronavirus još uvijek nije postao endemski.

"Kada se globalna populacija susretne s virusom, tada će on postati sezonski. Ovo će se najvjerojatnije dogoditi u idućih godinu dana. Cijepljenjem možemo spriječiti nastanak idućeg vala i smanjiti ozbiljnost buduće epidemije", dodao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok