Katolički tinejdžer koji je suspendiran jer je navodno rekao da postoje samo dva spola tuži svoju javnu školu u New Hampshireu.

U tužbi podnesenoj na državnom sudu 4. studenoga navodi se da je suspenzija tinejdžera s nogometne utakmice u rujnu prekršila njegovo ustavno pravo na slobodu govora, kao i Zakon o pravima New Hampshirea, piše CNA.

Tinejdžer, identificiran samo inicijalima M.P., brucoš je u Exeter High School, javnoj srednjoj školi u Exeteru, New Hampshire.

Tužba, podnesena Vrhovnom sudu Rockinghama preko odvjetnika kršćanske organizacije Cornerstone, opisuje M.P. kao "vjernika katolika, koji se drži povijesne kršćanske doktrine da je Bog stvorio ljudska bića, muško i žensko“.

Pozivajući se na dokument Vatikanske Kongregacije za katolički odgoj iz 2019., "Muško i žensko stvori", tužba kaže: „Formalna učenja Katoličke Crkve izričito odbacuju sve ‘pokušaje negiranja muško-ženske dualnosti ljudske prirode’.“

Tužba osporava politiku škole naslovljenu Transrodni i rodno nesukladni učenici, koja kaže kako „učenik ima pravo da ga se oslovljava imenom i zamjenicom koja odgovara rodnom identitetu učenika“.

Cornerstone tvrdi da ova politika kažnjava đake koji se, iz vjerskih uvjerenja, odbijaju obraćati kolegama po rodnim zamjenicama koje oni preferiraju, umjesto zamjenicama koje odgovaraju njihovu biološkom spolu.

Pravila dodaju: „Namjerno ili ustrajno odbijanje poštivanja rodnog identiteta učenika (na primjer, namjerno pozivanje učenika imenom ili zamjenicom koja ne odgovara rodnom identitetu učenika) predstavlja kršenje ove politike.“

Tužba se referira na suspenziju sa sata španjolskog 9. rujna u kojem je učiteljica zamolila učenike da se predstave. Jedna od njih je navodno izrazila sklonost da ju se oslovljava s „oni“.

M.P. nije imao interakciju s dotičnom učenicom, kaže se u tužbi, ali je s dvojicom prijatelja u školskom autobusu razgovarao o upotrebi zamjenica u trećem licu na španjolskom.

U tužbi se tvrdi kako je učenica čula razgovor te se ubacila komentirajući: „Postoji više od dva spola!“

M.P. navodno je odgovorio: „Ne, nema: postoje samo dva spola.“

Navodi se da je mladić kasnije dobio SMS poruku od učenice koja je tražila nastavak rasprave.

„Njih dvoje su tada imali spornu razmjenu tekstova o tom pitanju“, navodi se u tužbi, koja se odvijala „izvan školskih sati i izvan školskog terena“.

Tekstovi su predani upravi škole i rezultirali su suspenzijom M.P.-a, stoji u tužbi.

Ravnatelj Exetera David Ryan rekao je kako je upoznat s tužbom, kojom se traži odšteta te zabrana školskom okrugu da primjenjuje politiku „kažnjavanja, suspenzijom u sportu ili drugim sredstvima, zbog pukog izražavanja uvjerenja da postoje samo dva spola“.

„U procesu smo pregleda ove žalbe s pravnim savjetnikom i moći ćemo dati izjavu nakon što završimo tu reviziju“, rekao je Ryan.

U tužbi se tvrdi kako politika školskog okruga i niz događaja koji su doveli do suspenzije nisu neutralni prema vjeri.

„Umjesto toga, oni prisiljavaju M. P.-a da negira povijesna načela svoje vjere potvrđujući nebinarne rodne identitete i/ili koristeći ideološki opterećene izraze kao što je zamjenica 'oni' za jedninu“, stoji u tužbi u kojoj se poentira: „Politika i postupci tužene škole ne podržavaju izražavanje uvjerenja desetaka milijuna vjernika katolika u Sjedinjenim Državama, kao i nebrojenih drugih tradicionalnih kršćana, muslimana i ortodoksnih Židova“, prenosi nedjelja.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok