Vođa talibana održao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je grupa preuzela vlast u Afganistanu sredinom kolovoza. Zakleo se da se neće miješati u poslove drugih zemlja i zatražio međunarodnu pomoć.

- Uvjeravamo sve zemlje da se nećemo miješati u njihove unutarnje stvari i želimo da imamo dobre ekonomske odnose s njima - obećao je Mullah Mohammad Hassan Akhund, suosnivač Talibana i sada premijer njihove vlade.

Tijekom svog 30-minutnog govora, Hassan je inzistirao na tome da su talibani "što više pokušavali da riješe probleme ljudi", za što je okrivio prethodnu vladu zemlje koju podržavaju SAD, nazivajući je najslabijom na svijetu.

Afganistan se suočava s humanitarnom katastrofom, a polovina od 38 milijuna ljudi je na rubu gladi, prema procjenama UN-a.

Inflacija je izmakla kontroli, a cijene hrane su skočile jer je loša ekonomska situacija dodatno osakaćena sankcijama i povlačenjem strane pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast nakon što su američke trupe povučene iz zemlje. Strana pomoć je ranije činila do 75 posto afganistanskog proračuna pod prethodnom administracijom.

- Tražimo od svih međunarodnih dobrotvornih organizacija da ne uskraćuju svoju pomoć i da pomognu našoj iscrpljenoj naciji - rekao je talibanski vođa, javlja Russia Today. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok