Jedan Južnokorejac uspio je prijeći teško naoružanu granicu između dviju Koreja, što je rijedak slučaj bijega na sjever, objavila je vojska Južne Koreje u nedjelju.

Južnokorejska vojska objavila je da je provela potragu za bjeguncem nakon što ga je primijetila u 21,20 sati u subotu na istočnoj strani demilitarizirane zone (DMZ) koja odvaja demokratsku od komunističke Koreje.

„Potvrdili smo da je osoba prešla liniju vojne demarkacije oko 21,40 i pobjegla u Sjevernu Koreju“, objavila je vojska, dodavši da ne može potvrditi je li osoba i dalje živa, no da je javila Sjevernoj Koreji o bijegu i zatražila zaštitu te osobe.

Ovaj prelazak dogodio se u vrijeme strogih restriktivnih mjera zbog koronavirusa u Sjevernoj Koreji. Ta je država potpuno zatvorila granice početkom 2020., a službeno nije potvrdila niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Pjongjang je u rujnu 2020. usmrtio južnokorejskog službenika za ribarstvo koji je nestao na moru, ispričavši se kasnije i kao uzrok navevši restriktivne mjere protiv koronavirusa.

Dva mjeseca ranije sjevernokorejski vođa Kim Jong Un proglasio je izvanredno stanje i zatvorio pogranični grad nakon što je sjevernokorejski prebjeg, za kojeg je tvrdio da ima covid-19, ilegalno prešao iz Južne u Sjevernu Koreju.

Dugotrajne stroge mjere i ograničenja putovanja unutar država povećali su i broj prebjega sa Sjevera na Jug. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok