Zadnjih sedam godina su bile najtoplije zabilježene na globalnom nivou izvjestila je u ponedjeljak služba za praćenje klime Europske unije koja je podigla uzbunu zbog naglog povećanja rekordnih koncentracija metana u atmosferi.

Zemlje širom svijeta pogođene su nemilosrdnim vremenskim katastrofama povezanih s globalnim zagrijavanjem posljednjih godina, uključujući šumske požare u Australiji i Sibiru, toplotni val koji se javlja jednom u tisuću godina u Sjevernoj Americi i ekstremne padaline koje su izazvale ogromne poplave u Aziji, Africi, SAD i Europi.

U svojoj posljednjoj godišnjoj procjeni Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) potvrdila je da je i 2021. godine bio zabilježen toplotni val koji traje od 2015. godine. Utvrđeno je da je prošla godina bila peta najtoplija zabilježena na globalnom nivou, toplija od 2015. i 2018. Precizna mjerenja sežu do sredine 19 stoljeća, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prosječna godišnja temperatura bila je 1,1 do 1,2 stepena Celzija iznad predindustrijskih nivoa, mjerena između 1850. i 1900. godine. To je zabilježeno uprkos efektu hlađenja prirodnog vremenskog fenomena La Nina.

Služba za praćenje utvrdila je da su posljednjih sedam godina “bile najtoplije godine zabilježene do sada, sa jasnom razlikom”.

- 2021. godina je bila još jedna godina ekstremnih temperatura sa najtoplijim ljetom u Europi, toplotnim valovima na Mediteranu, a da ne spominjemo neviđeno visoke temperature u Sjevernoj Americi - rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

- Ovi događaji su oštar podsjetnik na potrebu da promijenimo naše načine, preduzmemo odlučne i učinkovite korake ka održivom društvu i radimo na smanjenju emisija ugkljika - dodao je.

Na klimatskom samitu COP26 održanom prošle godine oko stotinu zemalja se pridružilo inicijativi za smanjenje emisije metana za najmanje 30 posto ovog desetljeća. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok