Švedska je odlučila da neće preporučivati cjepivo protiv COVID-a za djecu u dobi između 5 i 12 godina, objavila je švedska zdravstvena agencija u četvrtak.

- Sa znanjem koje imamo danas o malom riziku od teških oboljenja za djecu, ne vidimo jasnu dobrobit njihovog cijepljenja, rekla je dužnosnica agencije Britta Bjorkholm na konferenciji za medije.

Naglasila je da se ta odluka može promijeniti ako istraživanja dovedu do novih spoznaja ili nova varijanta promijeni tijek pandemije. Djeca u rizičnim skupinama već primaju cjepivo, javlja HRT.

Švedska je, usprkos ograničenom testiranju, 26. siječnja imala više od 40 tisuća novih slučajeva zaraze, što je rekordan broj. No iako četvrti val obara rekorde broja zaraženih, zdravstveni sustav nije pod pritiskom kao u prošlim valovima.

U četvrtak je na intenzivnoj njezi bio 101 pacijent, što je daleko ispod njih 400 u proljeću 2021. godine. U Švedskoj, zemlji koja je u početku pandemije kritizirana zbog liberalnih mjera borbe protiv virusa, ukupno je umrlo 16 tisuća ljudi.

Švedska vlada u srijedu je produžila restrikcije koje uključuju ograničeno radno vrijeme za restorane i broj posjetitelja na događajima u interijerima. Mjere su produžene za dva tjedna, a vlada se nada da će ih ukinuti 9. veljače.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok