Austrijski zakon koji obvezuje odrasle osobe da se cijepe protiv koronavirusa danas stupa na snagu.

Gornji dom austrijskog parlamenta usvojio je jučer nacrt zakona, a zvanično je objavljen nakon što su ga potpisali predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Karl Nehammer, što znači da danas stupa na snagu.

Oko 69 posto stanovništva Austrije potpuno je cijepljeno protiv korone, što je jedna od najnižih stopa u Zapadnoj Europi.

Međutim, sve su veće sumnje da će ovaj mandat biti potpuno sproveden jer rekordan broj infekcija zbog veoma zarazne omikron varijante korone povećava imunitet među stanovništvom.

"Zakon je neustavan i neproporcionalan", rekao je Herbert Kickl, lider krajnje desničarske Partije slobode, stranke koja je protiv cijepljenja i jedine stranke u parlamentu koja se protivi Zakonu, navodi se u saopćenju nakon što ga je Van der Bellen potpisao.

Kickl je obećao da će se protiv ove mjere boriti na sudovima. U Beču se svake subote održavaju protesti protiv ograničenja uključujući i obvezno cijepljenje, kojima često nazoče desetine tisuća ljudi.

Mandat će se sprovoditi u fazama. Provjera neće biti do 15. ožujka, kada će policija u svojim redovnim patrolama početi provjeravati status osoba kada je u pitanju cijepljenje. Detaljnije provjere će početi kasnijeg, neodređenog datuma u trećoj fazi kada registar cijepljenja bude pokrenut.

Prema usvojenom zakonu, svi punoljetni građani koji su prijavljeni u Austriji, morat će se cijepiti protiv koronavirusa.

Zakon predviđa prijelazno razdoblje tijekom kojeg će se necijepljeni opominjati, a od sredine ožujka kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 eura.

Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opće obvezno cijepljenje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok