Globalne zalihe dizela se smanjuju jer se rafinerije bore da održe korak sa brzim oporavkom potražnje nakon pandemije, pogoršavajući akutnu globalnu nestašicu energenata koja je već izazvala porast cijena plina, uglja i sirove nafte.

U vrijeme kada su centralne banke zabrinute zbog stopa inflacije koje nisu viđene desetljećima, nestašica dizela mogla bi dodatno povećati troškove goriva i transporta te pojačati pritisak na maloprodajne cijene.

Uvoz dizela iz SAD-a i Azije na koji se Europa oslanja bio je ograničen posljednjih tjedana zbog veće domaće potrošnje.

Zalihe u području prerade i skladištenja Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA), koje uključuju dizel i lož ulje, pale su prošlog tjedna za 2,5 posto, pokazali su podaci nizozemske konzultantske kuće Insights Global.

Regionalne zalihe bile su na najnižem nivou za ovo doba godine od 2008., prema podacima, dok su singapurske zalihe srednjih destilata također pale na višegodišnji minimum od 8,21 milijun barela.

Cijene dizela u sjeverozapadnoj Europi dostigle su u ponedjeljak 114 dolara po barelu, što je najviše od rujna 2014., dok su marže na naftu prošlog tjedna dostigle dvogodišnji maksimum, javlja Reuters. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok