Ruske vlasti i glasila u srijedu su se silno zabavljali na račun "dana invazije" 16. veljače koji spominju zapadni mediji pozivajući se na izvore u američkoj obavještajnoj službi.

“Molimo američke i britanske medije za dezinformiranje (…), objavite vremenski plan naših ‘invazija’ za iduću godinu da možemo planirati godišnji odmor”, narugala se na Telegramu Marija Zaharova, glasnogovornica ruske diplomacije.

Prošlog tjedna su anglosaksonski mediji prenijeli informaciju anonimnog izvora u američkoj administraciji i u obavještajnoj službi po kojoj bi Rusija mogla pokrenuti operaciju protiv Ukrajine već 16. veljače, u srijedu.

Ti su izvori ipak dodali da bi objava točnog nadnevka mogla biti dio ruskih propagandnih napora.

Anglosaksonske novine otišle su još dalje, navodeći točan sat u noći s utorka na srijedu.

“Noć je protekla kao i obično. Mirno smo spavali. Ujutro smo mirno počeli radni dan”, komentirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Iskreno govoreći, način na koji se širi zapadna histerija govori o tome da predstoji još dug put dok ona ne dođe do vrhunca (…) Moramo biti strpljivi”, dodao je.

“Ne bih rekao da nas to zabavlja, ali, naravno, silno smo zbunjeni”, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Ratovi u Europi rijetko počinju srijedom”, našalio se i Vladimir Čižov, ruski izaslanik u EU-u.

Zapadne zemlje već tjednima upozoravaju na opasnost ruskog napada. Rusija je nagomilala desetke tisuća vojnika oko Ukrajine i održava niz velikih vojnih vježba.

Djelomično povlačenje ruskih vojnika s ukrajinske granice sada budi potajnu nadu u izlazak iz krize.

Ruska državna glasila koja nisu posegnula za ratnom propagandom kao 2014. kada je Moskva anektirala Krim, pošla su za primjerom političkih čelnika.

Vladimir Solovjov, novinar blizak Kremlju, kritizirao je “nenadmašnu glupost” američkih obavještajaca koji dovode predsjednika Joea Bidena u “krajnje glup položaj”.

Ksenija Sobčak, istaknuta liberalka, ocijenila je na društvenim mrežama da se u usporedbi s “pravom histerijom” koja vlada na Zapadu, Vladimir Putin drži kao “zreo” političar “kakav zemlji treba”. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok