Potrošači nakon uvođenja eura u Hrvatsku ne smiju doći u nepovoljniji položaj u odnosu na stanje prije uvođenja zajedničke europske valute, rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić na konferenciji "Hrvatska kao dio eurozone".

Na skupu koji su organizirali Večernji list i Vindija, Marić je rekao da, bez obzira na trenutnu situaciju i izazove s kojima se suočava, Hrvatska mora gledati prioritete na kojima je radila dugo godina, a uvođenje eura je jedan od njih.

Uvođenje eura smatra pozitivnim za gospodarstvo i društvo.

“Smatram da Hrvatska ima puno više koristi od uvođenja eura, nego potencijalnih nedostataka i mana. Promjene i prilagodbe koje trebamo provesti trebaju sve te koristi naglasiti i materijalizirati, a strahove i nedostatke svesti na najmanju mjeru”, izjavio je Marić.

Po njegovim riječima, potrošač odnosno hrvatski građanin ne smije doći u nepovoljniji položaj u odnos na razdoblje prije eura.

Marić je podsjetio da će konverzija kreditnih obveza u euro ići automatski 1. siječnja 2023., a slična je situacija i s depozitima. Kod gotovog novca, prvih godinu dana od uvođenja eura, kune će se za eure moći bez naknade zamijeniti u poslovnicama komercijalnih banaka, Fine i pošte. Nakon toga tri godine kovani novac će se moći zamijeniti u HNB-u, a novčanice neograničeno.

Predsjednik uprave Vindije Nenad Klepač rekao je da uglavnom očekuje koristi od ulaska Hrvatske u eurozonu.

“To će doprinijeti dugoročnom rastu standarda hrvatskog stanovništva. Vidimo puno novih prilika, prije svega na tržištima eurozone, u 19 država s 340 milijuna stanovnika”, kazao je Klepač.

Predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak važnom u procesu procesu uvođenja eura smatra poljoprivredno-prerađivačku industriju kojoj država po njegovim riječima treba pomoći da postane konkurentnija.

Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck rekao je da je uvođenje eura izuzetno zahtjevno i skupo za bankarski sustav u Hrvatskoj, a procjene govore o 80 do 100 milijuna eura, što su ipak jednokratni troškovi. No smatra da će učinak na hrvatsko gospodarstvo i društvo biti pozitivan.

Poslovni i financijski analitičar Andrej Grubišić kaže da o uvođenju eura u gospodarstvu postoji konsenzus. (Hina)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u