Rusija je u srijedu prvi put priznala da su u Ukrajini prisutni njezini ročni vojnici i rekla je da je stanoviti broj njih zarobljen, što je prekretnica jer je dosad tvrdila da u borbama sudjeluju samo profesionalni vojnici.

"Nažalost, potvrđeno je nekoliko slučajeva (koji svjedoče o) prisutnosti ročnika u postrojbama ruskih oružanih snaga koje sudjeluju u 'posebnoj vojnoj operaciji' na teritoriju Ukrajine. Gotovo svi ti vojnici povučeni su na ruski teritorij", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konačenkov.

No "stanoviti broj vojnika, pa i ročnika, zarobljen je" u ukrajinskom napadu na rusku skupinu koja je osiguravala "logističku potporu", dodao je glasnogovornik.

"Donose se sveobuhvatne mjere kako bi se spriječilo slanje ročnih vojnika u zone sukoba i osiguralo oslobađanje zarobljenih vojnika", rekao je.

Kremlj je u srijedu priopćio da je predsjednik Vladimir Putin dao naputak da se "odlučno odbije" pozivanje ročnika, dodajući da će se časnike odgovorne za njihovo slanje u Ukrajinu "kazniti".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da ročnike i pričuvnike neće slati u borbu u Ukrajinu i da ofenzivu ondje vode "profesionalci" koji izvršavaju "postavljene zadaće".

Od prvog dana vojne operacije glasila i nevladine organizacije tvrdili su da u operaciji sudjeluju ročnici s jedva navršenih osamnaest godina.

Usto se društvenim mrežama šire pozivi majki koje nemaju informacija o svojim sinovima poslanim u Ukrajinu. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok