Grupa europskih političara apelirala je na Nobelov komitet s inicijativom da se Volodimir Zelenski i narod Ukrajine nominiraju za Nobelovu nagradu za mir. To se navodi u otvorenom pismu koje je potpisalo desetine europskih političara, prenosi Ukrinform.

Smatraju da bi Nobelov komitet trebao produžiti proceduru nominacije za Nobelovu nagradu za mir do 31. ožujka 2022. kako bi se omogućila nominacija za Nobelovu nagradu za predsjednika Zelenskog i narod Ukrajine. Procedura nominacije je istekla 31. siječnja.

- Svjedoci smo hrabrosti naroda Ukrajine koji trpi ovaj rat koji protiv njih vodi Ruska Federacija. Hrabre Ukrajinke i Ukrajinci bore se za očuvanje demokracije i samouprave. Ljudi širom Ukrajine ustaju da se odupru silama autoritarizma. Vjerujemo da je sada vrijeme da pokažemo narodu Ukrajine da je svijet na njihovoj strani - stoji u pismu.

Pismo je potpisalo 36 političara iz Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Estonije, Bugarske, Rumunije i Slovačke. Pismo je otvoreno za potpis političkim liderima širom svijeta do 30. ožujka.

Prema mišljenju stručnjaka, zahtjev za kršenje procedure nominacije je slučaj bez presedana u povjesti Nobelove nagrade. Međutim, rat Rusije protiv Ukrajine takođe je događaj bez presedana od Drugog svjetskog rata. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u