Zbog sumnje da je krivotvorenom dokumentacijom stekao status ratnog vojnog invalida i invalidsku mirovinu te tako državu oštetio za više od dva milijuna kuna osječko Općinsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv 67-godišnjeg okrivljenika.

Nakon provedene istrage osumnjičenika se tereti se da je, nakon što je 5. svibnja 1993. godine doživio prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđen, pribavio neistinito sastavljenu potvrdu Hrvatske vojske, u kojoj je navedeno da je u nesreći stradao tijekom obavljanja zadataka u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, priopćilo je u ponedjeljak Općinsko državno odvjetništvo, prenosi Hina.

Sumnja se da je, temeljem takve potvrde, podnio zahtjev za utvrđivanjem statusa ratnog vojnog invalida te da mu je Ministarstvo obrane rješenjem priznalo taj status i utvrdilo pravo na osobnu invalidninu s posebnim dodatkom i do danas isplatilo više od 243 tisuće kuna.

Okrivljenika se optužnicom tereti da je temeljem navedenog rješenja o invalidnosti, zatražio i priznavanje prava na invalidsku mirovinu, što mu je nadležni zavod za mirovinsko osiguranje i odobrio te mu, do danas, isplatio više od 2,2 milijuna kuna.

Na taj način, smatra tužiteljstvo, okrivljenik si je prijevarom pribavio protupravnu imovinsku korist veću od 2,4  milijuna kuna, na štetu državnog proračuna RH.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok