Što čeka sve one koji će u idućim danima ulaziti u Hrvatsku, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji je razgovarao s gostom iz Ravnateljstva policije - Tomislavom Kufnerom, voditeljem Službe granične policije za susjedne zemlje Ravnateljstva policije.

Reporter Nove TV Domagoj Mikić u četvrtak je za Dnevnik razgovarao s Tomislavom Kufnerom, voditeljem Službe granične policije za susjedne zemlje Ravnateljstva policije.

Kufner je naglasio kako su dvije bitne promjene nastupile ovom novom odlukom Stožera - prva se odnosi na građane Europske unije koji dolaze iz EU-a u Republiku Hrvatsku i oni ne moraju ispunjavati ove epidemiološke uvjete, ne moraju imati COVID potvrdu. "Pojednostavljeno rečeno - uvjeti ulaska isti su kao prije pandemije koronavirusa“, pojasnio je gost Dnevnika.

Druga značajna promjena odnosi se na građane koji dolaze iz trećih zemalja, primjerice iz susjedne Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore. Građani tih zemalja više ne moraju dokazivati razloge zbog kojih dolaze u Hrvatsku, ali moraju ispuniti epidemiološki dio – moraju biti ili cijepljeni, ili preboljeti COVID-19 ili biti testirani.

Brojni Hrvati koji žive u BiH imaju i hrvatsko državljanstvo. Na pitanje koje pravilo za njih vrijedi, Kufner je kazao kako je pravilo jednako za sve koji dolaze iz trećih zemalja – oni će morati ispuniti taj epidemiološki dio.

Građani EU-a koji su u tranzitu kroz Hrvatsku, a dolaze iz trećih zemalja – u 12 sati moraju napustiti RH.

Hrvatski građani koji moraju ići na put primjerice u Srbiju, na povratku u Hrvatsku moraju pokazati COVID potvrdu ili negativan PCR, a građani koji iz Njemačke ili Austrije dolaze u Hrvatsku, to više ne moraju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok