Agencija za lijekove (HALMED) zaprimila je od Švicarske agencije za lijekove (Swissmedic) obavijest o pojavi krivotvorenog oralnog antivirusnog lijeka Lagevrio (molnupiravir) koji se koristi za liječenje covida-19 u odraslih osoba.

Sumnjom u krivotvorinu zahvaćena je serija lijeka 120821, roka valjanosti 29. svibnja 2022. godine. Pakiranje lijeka iz predmetne serije uneseno je iz Srbije u Švicarsku, putem privatne osobe.

Temeljem provedene istrage utvrđeno je da predmetno pakiranje lijeka ne sadrži djelatnu tvar molnupiravir, javljaju ih HALMED-a.

“Građani ne bi trebali lijekove nabavljati iz trećih zemalja”

Stoga HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja (zemalja koje se nalaze izvan EU-a) te od neovlaštenih osoba.

HALMED apelira da se lijekovi nabavljaju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, na kojima se nalaze provjereni i odobreni lijekovi, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima te u zdravstvenim ustanovama.

Iz HALMED-a naglašavaju da su svi lijekovi koji trenutačno imaju važeće odobrenje za stavljanje u promet ili preporuku prije davanja odobrenja za primjenu u liječenju bolesti covid-19 namijenjeni za korištenje u bolnicama te nijedan nije namijenjen primjeni kod kuće.

U HALMED-u do sada nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na krivotvoreni lijek iz legalnog lanca distribucije u RH, kao niti prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku.

Što su krivotvoreni lijekovi?

HALMED nastavlja intenzivno pratiti situaciju te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena. U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Krivotvoreni lijekovi su lijekovi koji su u cilju prijevare krivo označeni s obzirom na identitet i/ili podrijetlo, a mogu sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivome ili krivotvorenom pakiranju.

Također mogu sadržavati i vrlo štetne tvari koje ne bi smjele biti prisutne u lijekovima. Primjena takvih proizvoda može imati ozbiljne zdravstvene posljedice ili pogoršanje trenutačne bolesti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok