Zemlje koje se protive ruskoj invaziji na Ukrajinu moraju udvostručiti svoju potporu Kijevu, uključujući opskrbu teškim naoružanjem, tenkovima i zrakoplovima, poručit će britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss. u govoru koji će održati u srijedu navečer.

U najvećem napadu na europsku državu od Drugog svjetskog rata do sada je ubijeno tisuće ljudi i izazvao je razaranja diljem Ukrajine, prisiljavajući Zapad da preispita svoj pristup zaštiti i globalnoj stabilnosti.

Truss će, po unaprijed objavljenim izvadcima iz govora koji će održati u srijedu navečer, upozoriti da treba spriječiti ruskog predsjednika Vladimira Putina da proglasi pobjedu i rat iskoristi kao poticaj za novi svjetski sigurnosni poredak.

"Ako Putin uspije, daljnja patnja diljem Europe bit će neopisiva i bit će strašnih posljedica diljem svijeta. Nikada se više nećemo osjećati sigurno. Stoga moramo biti spremni na težak i dug put i udvostručiti našu podršku Ukrajini", kazat će britanska ministrica. "Teško oružje, tenkovi, avioni - kopati duboko po našim zalihama, povećavati proizvodnju. Sve to moramo učiniti". Do sada su Britanija, države Europske unije, Sjedinjene Američke Države i drugi saveznici slali oružje ukrajinskim snagama u borbi protiv ruske vojske, ali se nisu upuštali u izravni sukob s Moskvom.

Truss će predložiti novi pristup po kojem bi zemlje trebale trošiti više na obranu, NATO bi trebao gledati globalnije, a ekonomska ovisnost o agresorskim zemljama trebala bi biti smanjena.

"Budimo iskreni. Arhitektura koja je stvorena da jamči mir i napredak je iznevjerila Ukrajinu", reći će. "Potreban nam je novi pristup... onaj koji spaja čvrstu obrambeni i ekonomsku sigurnost..., onaj koji gradi jače globalne saveze i gdje su slobodne nacije odlučnije i samopouzdane", poručit će britanska ministrica. Velika Britanija je od početka rata uvela brojne sankcije protiv Rusije i ruskih državljana kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Rat protiv Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije da ciljevi Rusije uvelike nadilaze trenutni rat protiv Ukrajine.

"Krajnji cilj ruskog vodstva nije samo zauzeti teritorij Ukrajine, već rasparčati cijelu središnju i istočnu Europu i zadati globalni udarac demokraciji", ustvrdio je Zelenskij u video poruci objavljenoj u utorak kasno navečer na servisu za razmjenu poruka Telegram.

"Jedan od ciljeva Moskve je i 'globalni udar protiv demokracije'", rekao je Zelenski. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok