Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi službeno objaviti rat Ukrajini već 9. svibnja, što bi omogućilo potpunu mobilizaciju u Rusiji, navodi CNN, pozivajući se na zapadne dužnosnike, prenosi Ukrinform.

Putin bi iskoristio simbolički značaj i propagandnu vrijednost "Dana pobjede" 9. svibnja kako bi najavio vojno postignuće u Ukrajini, veliku eskalaciju neprijateljstava - ili oboje.

Dužnosnici su sada počeli da vjeruju u jedan mogući scenario, a to je da Putin službeno objavi rat Ukrajini 9. svibnja.

>>> Papa zatražio susret s Putinom u Moskvi zbog Ukrajine

Britanski ministar obrane Ben rekao je prošlog tjedna da će Putin "vjerojatno ovog prvog svibnja izjaviti da smo 'sada u ratu sa nacistima i moramo masovno mobilizirati ruski narod'".

Druge opcije za 9. svibnja uključuju aneksiju otcijepljenih teritorija Luganska i Donjecka u istočnoj Ukrajini, vršenje velikog pritiska na Odesu na jugu ili proglašenje pune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljom.

SAD imaju "veoma vjerodostojne" obavještajne informacije da će Rusija pokušati anektirati Luhansk i Donjeck "negdje sredinom svibnja", rekao je u ponedjeljak američki veleposlanik pri OESS-u Michael Carpenter.

Postoje i naznake da bi Rusija mogla proglasiti i pripojiti "narodnu republiku" u gradu Hersonu na jugoistoku zemlje.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da postoji "dobar razlog da vjerujemo da će Rusi učiniti sve što mogu da iskoriste 9. svibanj u propagandne svrhe."

- Vidjeli smo kako Rusi zaista udvostručuju svoje propagandne napore, vjerojatno, gotovo sigurno, kao sredstvo da odvrate pažnju od svojih taktičkih i strateških neuspjeha na bojnom polju u Ukrajini - rekao je Price na konferenciji za medije u State Departmentu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u