Prema rješenju o zaplijeni od 20. travnja ove godine, lokalne vlasti Völkermarkta (Bezirkshauptmanschaft) - Odjel za sigurnost - austrijske savezne pokrajine Koruške, uklonile su hrvatski grb sa spomenika na Bleiburgu, preciznije rečeno Lojbaškom polju.

Tragom te vijesti potražili smo pojašnjenje od austrijske strane. Iz pouzdanih austrijskih izvora, neslužbena informacija glasi: “Da, točno je!. Ali, vlasnik spomenika imao je rok od četiri tjedna da sam ukloni grb sa spomenika, što nije učinjeno. Također se ističe kako je 01. ožujka 2022. godine održana i video konferencija s austrijskom udrugom Počasni bleiburški vod. Kako nam je pojašnjeno, rješenje o zaplijeni grba sa spomenika na Lojbaškom polju, koji je u vlasništvu Počasnog bleiburškog voda, u čijem je posjedu i zemljište na kojem se spomenik nalazi, ima privremeni karakter, a vlasnik ima pravo žalbe na navedenu odluku, odnosno pokretanje upravnog postupka. Piše Večernji list.

Austrijski izvor tvrdi da je tekst na hrvatskom jeziku na spomeniku: “U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”, uklonio sam vlasnik spomenika i da će navodno staviti novi.

Isti izvor nam je rekao kako je prethodno Odbor za unutarnje poslove Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta sredinom ožujka zatražio od ministra unutarnjih poslova Austrije Gerharda Karnera službenu zabranu održavanja komemoracije u Bleiburgu, što je i učinjeno.

Dakle, austrijske zakonske odredbe vezane uz komemoriranje su jasne: dopuštena je samo misa i sjećanje na mrtve, sve ostalo je zabranjeno. Prema informacijama iz hrvatskih izvora, svečano misno slavlje će se održati 13. svibnja u župnoj crkvi u Bleiburgu, a sljedećeg će dana hrvatski veleposlanik u Austriji položiti vijenac.

Spomenik je postavljen 1987. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok